Biztonságtudatossági oktatás és program

A GRID Zrt. biztonságtudatossági oktatás és program szolgáltatásának keretein belül a munkavállalók biztonságtudatosságának aktuális szintje hatékonyan felmérhető és fejleszthető – a biztonságtudatos munkatársak pedig nem csak az incidensek jelentette kockázatok csökkentésében játszanak szerepet, hanem akár üzleti előnyt is jelentenek.

 bizttud 1Ezen szolgáltatásunk keretein belül – választott csomag függvényében – a következő feladatokat hajtjuk végre:

 • Jelenlegi biztonságtudatossági szint felmérése felhasználói kérdőív használatával
 • Biztonságtudatossági oktatás anyagának kidolgozása és a tantermi oktatás megtartása
 • Biztonságtudatossági kampányelemek kidolgozása

A kérdőíves helyzetfelmérés eredménye nem csak az oktatási tematika és tananyag összeállításához nyújt segítséget, hanem alapként szolgál a további biztonsági intézkedések kialakításához, kiegészítéséhez, illetve növelheti azok hatékonyságát, eredményes alkalmazását is.

A biztonságtudatossági program megvalósítása során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az oktatási anyag tematikája és a kampányelemek tartalma a szervezet felépítésére, tevékenységére optimalizáltan, illetve egyedi igényeire szabottan kerüljön összeállításra, valamint a tananyagban szereplő példák, illusztrációk a felhasználók közvetlen környezetéből származzanak.

 

Hogyan segíthetünk?

 • Előzetesen áttekintjük a rendelkezésre álló, információbiztonsági relevanciájú szabályzatokat, annak érdekében, hogy a felmérő kérdőív, oktatási anyag tematika, illetve a kampányelemek mindinkább szervezetre szabottak legyenek.
 • Kérdőíves felmérés keretein belül felmérjük a munkavállalók biztonságtudatosságának jelenlegi szintjét, ehhez speciális, szervezetre szabott kérdőívet állítunk össze, majd értékelünk ki kitöltés után.
 • Szervezetre szabott oktatási anyagot dolgozunk ki, mely alapján megtartjuk a tantermi oktatásokat. Az oktatások során csoportbontás lehetséges (például külön oktatás a menedzsment, az üzemeltetés, az adminisztráció, az átlagfelhasználók és speciális csoportok számára).
 • Opcionálisan e-Learning tananyagot készítünk, melynek segítségével a munkatársak önállóan is el tudják sajátítani a legfontosabb ismereteket.
 • Kidolgozzuk a biztonságtudatossági kampány stratégiáját, javaslatot teszünk az alkalmazandó kampányelemekre (például plakátok, hírlevelek, játékok, stb.) és igény esetén azokat is részletekbe menően kidolgozzuk.
 • Amennyiben a megrendelő igényli, gondoskodunk az oktatás és a kampány hatékonyságának visszaméréséről.

 

A biztonságtudatossági oktatás és program eredményei

Tapasztalataink alapján egy testreszabott információbiztonsági oktatás és célzott biztonságtudatossági kampány segítségével a munkavállalók biztonságtudatossági szintje jelentősen növelhető.

A biztonságtudatossági program előnyei a következők:

 • Felhasználói információbiztonsági ismeretek bővítése tapasztalható.
 • Előírások megértése és ezáltal nagyobb mértékű betartása jellemző.
 • Munkavállalókat fenyegető sikeres támadások bekövetkezési valószínűsége csökken.
 • Felhasználók által jelentett incidensek, kérdések száma nő.
 • Figyelem folyamatos fenntartása a kampány során biztosított.

 

Szolgáltatásunk

A biztonságtudatossági oktatás és program szolgáltatásunk keretein belül végrehajtható vizsgálati pontokat tapasztalataink alapján négy csomagba soroltuk be, melyek a következők:

 • Helyzetfelmérés:

Cél a munkavállalók jelenlegi biztonságtudatossági szintjének azonosítása egy kérdőíves felmérés keretein belül. Az eredmények alapján meghatározásra kerül a biztonságtudatosság növelésének stratégiája, módszere.

 • Oktatás:

Tantermi (opcionális esetben e-Learning) oktatási anyag kidolgozása és tantermi oktatások megtartása, igény szerint csoportbontásban és visszaméréssel. Ideális egyedi, kampány szerű, vagy rendszeres oktatások megtartásához.

 • Kampány:

Ezen csomagban elsősorban olyan figyelemfelkeltő, rendszeresen emlékeztető elemek (plakátok, hírlevelek, kiadványok, játékok) szerepelnek, melyek biztosítják, hogy a felhasználók figyeme az oktatások után se lankadjon, és megmaradjon az érdeklődés az információbiztonság iránt. Célszerű egy biztonságtudatossági oktatást követően alkalmazni.

 • Program:

Biztonságtudatossági program alatt egy komplett oktatás sorozatot és kampány lebonyolítást kell érteni. Előnye, hogy az egyes elemek teljes összhangban vannak egymással, és maximálisan támogatják a biztonságtudatossági ismeretek elsajátítását.

Természetesen ezeken kívül egyedi, ügyfél igényekre specializált oktatási és program csomagok is végrehajtásra kerülnek, ehhez előzetes ajánlatkérés és konzultáció szükséges.